Sledujte nás:

Kolik tuku se skrývá v sýrech?

Zpět

Ing. Hana Málková

Dokážete si představit svůj jídelníček bez sýra? Možná jen velmi těžko. Sýr má totiž tolik různých využití a podob, že není problém jíst ho v podstatě od rána do večera. Ráno si na chleba namažeme žervé, k obědu si dopřejeme těstoviny posypané parmezánem, na svačinu si připravíme sendvič a k večeři si na odlehčení dáme salát s balkánským sýrem nebo třeba mozzarellou.

Je ale správné, že mají sýry v naší stravě takové zastoupení?

Sýry do jídelníčku rozhodně patří. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a mají rovněž vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B).

Jejich nevýhodu ovšem může být vyšší obsah soli a také tuku. A jelikož právě tukům se celý březen věnujeme, podíváme se nyní, jak si sýry v tomto ohledu vedou. 

Tučné sýry? Není tomu tak vždy!

Tuk, který v sýrech najdeme, je tuk mléčný. (Tedy pokud se jedná opravdu o sýr a ne nějaké náhražky, kde je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným, těch však naštěstí na českém trhu není mnoho). Mléčný tuk, jak je vám již známo, má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které by se v naší stravě měly objevovat v omezené míře.

Mezi sýry najdeme i takové „přeborníky“, jejichž stogramová porce skrývá bezmála 50 gramů tuku.

Naštěstí je sýr skutečně potravinou mnoha tváří, a tak si některé jeho druhy můžeme dopřávat bez obav, že nám bude večer v Sebekoučinku svítit semaforek SAFA červenou barvou.

V tomto směru jsou naprostými jedničkami syrečky a tvarůžky, které obsahují pouze 0,5 g tuku na 100 gramů výrobku. Pokud si je dáte například místo tučné nivy, ušetříte ve 100 g téměř 28 g tuku.

         Tvarůžky 0,5 g tuku/100 g                            Niva 28 g tuku/100 g      

  

Ne každému však tyto poněkud aromatické pochoutky vyhovují. Menším množstvím tuku (5 g) se může ale pochlubit také sýr cottage, jehož chuť je naopak velmi jemná. Cottage má navíc v kuchyni všestranné využití a skvěle se hodí jak na slano (s pažitkou, čerstvou zeleninou), tak na sladko (s borůvkami, jahodami nebo jiným ovocem). Využít se dá dokonce i při vaření a pečení.

Ostatní druhy sýrů už jsou na tom s obsahem tuku o něco hůř, což ovšem neznamená, že bychom je měli z jídelníčku vyřadit. Stále se jedná o hodnotné zdroje bílkovin, vápníku a některých dalších důležitých živin. Jen je potřeba umět si dobře vybírat a pečlivěji sledovat množství tuku. K tomu nám pomohou údaje na obalech. Jak jim ale v případě sýrů správně porozumět?

Co je to sušina a jak z údajů na obalech zjistit skutečné množství tuku?

K sýrům se téměř neodmyslitelně váže pojem sušina. Sušinou se rozumí vše, co by ze sýru zbylo, pokud by z něj byla odstraněna veškerá voda. Tvrdé sýry tak mají větší podíl sušiny oproti těm čerstvým, ve kterých nalezneme více vody.

Množství tuku v sýru je na obalech vyjádřeno procentuálně vzhledem k obsahu sušiny. Podle tuku obsaženého v sušině dělíme sýry na vysokotučné (více než 60 % tuku v sušině), plnotučné (45 – 50 %), polotučné (25 – 45 %), nízkotučné (10 – 25 %) a odtučněné (méně než 10 %).

Jak ale s těmito čísly naložit? Je to poměrně jednoduché. Pokud například na obale sýru nalezneme údaj, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině, můžeme si sami vypočítat, kolik gramů tuku bude obsahovat 100 gramů tohoto výrobku. Vynásobíme množství sušiny množstvím tuku v sušině a výsledek vydělíme 100. Výpočet tedy vypadá následovně: (50 x 20) : 100 = 10. Zjistili jsme tak, že ve 100 gramech sýru nalezneme 10 gramů tuku. Toto číslo také naleznete v tabulce nutričních hodnot, kde se uvádí množství živin na 100 g výrobku.

Na obalech sýru dnes ale můžeme nalézt i informaci, že obsahují například pouze 10 % tuku (jako je tomu na ilustračním obrázku). V tomto případě se však jedná rovnou o podíl tuku z celkové hmotnosti sýra a nikoli o % tuku v sušině, na které jsme u sýrů zvyklí. Rozlišujte proto mezi těmito dvěma údaji, sledujte tabulku nutričních hodnot a nenechte se zmást!

Jakým sýrům bychom s ohledem na tuky měli dávat přednost?

Jak již bylo zmíněno, z hlediska obsahu tuků jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo cottage.

Vyhýbat se ale určitě nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým, přednost bychom ideálně měli dávat těm s 20 – 30 % tuku v sušině a s energetickou hodnotou do 1100 kJ. Vhodný je tedy například eidam 20% či Madeland fitness.    

Přijatelný obsah tuku má také mozzarella (především její „light“ varianta) nebo balkánský sýr. Ty se v rozumné míře dobře hodí například do salátu. Zejména u balkánského sýru si ale porci opravdu hlídejte, a to z důvodu vysokého obsahu soli.

Co se týče plísňových sýrů, u těch je obsah tuku většinou vysoký, proto to s jejich množstvím nijak nepřehánějte. Nejlépe jsou na tom v tomto případě sýry Stříbrňák 30% a Sedlčanský Hermelín Figura 20%.

Samostatnou kapitolou jsou oblíbené tavené sýry. Ty mají oproti ostatním druhům sýrů vyšší obsah fosforu, což způsobuje horší využitelnost vápníku, zároveň obsahují většinou i značné množství soli. Stále se však jedná o poměrně hodnotnou potravinu a občas se v jídelníčku objevit mohou, neměly by však být jediným druhem sýra, který budete jíst. Opět ale dávejte přednost těm s nižším obsahem tuku v sušině (20 – 30 %) a s energetickou hodnotou do 700 kJ na 100 gramů výrobku. 

Nebojte se odlehčených variant!

V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku.

Pokud vám méně tučné sýry nechutnají, můžete sáhnout i po tučnějších, berte však v úvahu jejich vyšší obsah tuku a snězte jich menší množství.

A abychom vám správný výběr sýrů usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazenými vzestupně podle obsahu tuku. 

druh sýru

energetická hodnota
(kJ)

bílkoviny
(g)

tuky
(g)

z toho nasycené
(g)

sacharidy
(g)

olomoucké tvarůžky

540

28

0,5

0,2

2,6

jihočeský syreček

570

32

0,5

0,3

1,3

cottage

450

12

5

3,4

4

ricotta

530

7,5

9

6,1

3,5

mozzarella light

690

21

9

6

2

tavený sýr nízkotučný do 30 %

670

14

9

6

5

eidam 20 %

950

31

10

7

2

hermelín 30 %

900

24

13

9

0

eidam 30 %

1100

28

15

10

1

Sedlčanský hermelín Figura

982

21

17

12

1

balkánský sýr

1010

15

19

12,8

1,5

mozzarella 45 %

1020

18

19

13

0

tavený sýr 30 – 60 %

1000

12

19

13

4

žervé

950

6

20

14

5

hermelín 45 %

1250

20

23

16

1

eidam 45 %

1450

27

26

18

1

niva 50 %

1400

20

28

19

1

parmezán 32 %

1630

33

28

21

0

tavený sýr 60 % a více

1300

11

28

19

2

mascarpone

1630

1,5

42

27

2,5

Uvedené hodnoty vycházejí z databáze potravin STOB, ve které si můžete sami snadno vyhledat i mnoho dalších druhů sýru či jiných potravin.

A rada na závěr? Čím vyšší má sýr obsah tuku, tím buďte střídmější v jeho konzumaci. Sýry ale zcela vynechávat rozhodně nemusíte. Jde jen o správný výběr a sledování údajů na obalech. :-)

Hodnocení (71 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 09. 2017 12:52
Snažím se dodržovat zdravé zásady, ale občas zhřeším nivou nebo hermelínem :-)naštěstí mi manžel "pomáhá" nesníst to celé sama :-)
15. 09. 2017 07:55
Většinou kupuji ty nízkotučné, cottage je teď můj favorit. Ale když ten hermelín a niva jsou tááák dobré.
12. 09. 2017 14:40
mtronic: jo, ještě zemi, odkud sýr pochází, sleduju také. Sakra, to už toho bude strašně moc! :-)
12. 09. 2017 14:39
mtronic: to by mne nenapadlo, že sýr bude mít méně bílkovin. Já tedy zatím u sýra kromě ceny, chutě, % tuku a kJ nic jiného nesledovala :-). Zajímavý, budu tento poměr schválně chvíli u oblíbených výrobků sledovat.
12. 09. 2017 13:58
Yogi: není divu, Nivě chybějí bílkoviny. Já se podívám na poměr bílkovin a tuků - pokud je bílkovin alespoň 1,5x (lépe 2x) víc než tuků, tak neváhám a konzumuji. Sacharidy se doženou snadno jinak.
08. 09. 2017 09:47
Tímto pravidlem se vétšinou řídím, navíc mi tvarúžky chutnají od détství, kdy jsem obsah tuku ještě neřešila.
08. 09. 2017 09:00
Callin. Grian : taky tvarůžky nemusím, v práci by to ani nešlo. A vysoká cena některých sýrů má aspoň jedno pozitivum- člověk si jich nekoupí a nesní tolik.
CarteroGS1: taky jsem tam nenašla ty mé oblíbené tučné, kromě gruyére nebo gorgonzoly třeba ty francouzské s modrou plísní nebo kozí typu buche, s brusinkami a další.
08. 09. 2017 08:53
To je zajímavé, že niva 50% má méně kJ než eidam 45%. Tavené sýry jsem za poslední rok úplně odbourala , přitom dříve bych si bez nich nedovedla představit namazaný chleba nebo rohlík. Obsah zbytečných tavicích solí a výroba ze sušeného nebo jinak upravovaného mléka mne odradila. A taky jim méně pečiva než kdysi. Máslo občas používám, pomazánkové máslo jsem měla vždycky ráda a jsem schopná ho jist samotné lžičkou, ale energeticky taky zanedbatelné není.
31. 03. 2017 23:43
na tuky v sýrech jsem se těšil moc, super článek, škoda, že se více nepojednává o zahraničních sýrech vyšší "kvality" - Gruyere, Feuerteufel, Parmezán, Comté, Gorgonzola atd.
20. 03. 2017 14:42
no bez sýru si tedy život představit nedokážu a osobně tvarůžky nemám moc ráda; tedy to bude asi ještě boj, jakým způsobem se sýry nakládat, aby u toho člověk nenechal výplatu
20. 03. 2017 06:20
Děkuji za příklad výpočtu tuku v sušině, konečně vím jak na to :o) moc děkuji
19. 03. 2017 22:07
Mám ráda sýry, tabulka mě pomůže se v sýrech vyznat. Děkuji.
19. 03. 2017 21:28
Miluju sýry, díky za perfektní článek se spoustou užitečných informací :-)
19. 03. 2017 18:39
Užitečné informace a hlavně mě překvapily
19. 03. 2017 10:19
Překvapilo mě, že maskarpone má tolik tuku.
18. 03. 2017 21:15
Užitečné a zajímavé informace
18. 03. 2017 19:43
Výborná tabulka, určitě se k ní vrátím a budu do ní nahližet :)
18. 03. 2017 19:37
dobrá poučná tabulka
18. 03. 2017 10:32
Děkuji za užitečné sýrové info. Ještě, že ty tučnější sýry jsou dost drahé, takže si je člověk může akorát tak přiměřeně vychutnat!
18. 03. 2017 00:26
... touto radou se vyplatí řídit: " Pokud vám méně tučné sýry nechutnají, můžete sáhnout i po tučnějších, berte však v úvahu jejich vyšší obsah tuku a snězte jich menší množství..."... což ovšem platí prakticky pro všechny potraviny - raději méně a kvalitně... doporučuji dodržovat zvláště u drůbeže...
18. 03. 2017 00:25
Prima tabulka také si ji vytisknu
17. 03. 2017 20:40
Díky za informace, tabulky jsou opravdu přínosem.Jinak jsem milovníkem sýrů všech tučností ale naštěstí to není závislost jako u cukru, takže mi omezení nedělá problém a dokážu se smířit i s tvarůžkami.Moje dovolenkové zvrhlosti spočívají i v konzumaci řeckých sýrů feta či haloumi v úpravě na grilu apod.:-)
17. 03. 2017 20:14
Tabulka je skvělá a přehledná
16. 03. 2017 21:01
Tabulka vytištěna na lednici přimagnetována. :-))
16. 03. 2017 20:59
Tabulku si ještě budu číst mockrát. Velké jsou rozdíly, mezi nejenom v množství tuku, mezi různými druhy sýrů.
16. 03. 2017 20:32
Miluji sýry, tak tabulka se bude hodit.
16. 03. 2017 19:47
Sýry miluji, od tvarůžků přes cottage až po ty úúúúplně tvrdé či plísňové - no ano, a tam se pohybuji okolo 50 až 70 tvs. Opravdu už nikdy nekoupím gumu s názvem eidam 20 %, za zamyšlení stojí i eidam 30. Tak raději méně, ale chutněji - i když vím, že také tučněji. Raději 50 g mňamky než 100 g hmoty. No každý má svá slabá místa - u mě jednoznačně "vítězí" tučné sýry.
16. 03. 2017 19:21
Supr článek, tvarůžky mám moc ráda a sýr na 2. místě - cottage patří taktéž k mým oblíbeným, občas zhřeším nějakým tučnějším sýrem - třeba kozím - ten mi strašně chutná a neodolám, naštěstí cena je poněkud vyšší, tak ho je jen opravdu kousek :-).
16. 03. 2017 18:15
Děkuji za příklad výpočtu tuku v sušině, konečně vím jak na to.
16. 03. 2017 17:11
výborné informace ....děkuji :-)
16. 03. 2017 14:50
Super článek, konečně mám jasno a navíc krásně přehledná tabulka.
16. 03. 2017 14:43
Prosím Vás, a jak je na tom Lučina?
16. 03. 2017 13:57
Děkuji za parádní srozumitelné vysvětlení :-) Sýry mám moc ráda a taky naštěstí i ty méně tučné :-) Tučnější spíš jen tu a tam ;-)
16. 03. 2017 13:46
HankaCh a další, kteří tu občas vzdychají, že tabulka nejde jednoduše vytisknout: A co se tedy děje místo toho, že se tabulka jednoduše vytiskne?
Právě teď jsem to udělala - a soudě podle komentářů typu "Díky za článek, tabulku jsem si vytiskla" s tím nemají problémy ani mnozí jiní.
Pokud chcete v tomhle ohledu nějakou radu, musíte být konkrétnější a uvést , v čem je zádrhel.
Teď tu mám jen anglické menu, nemusím znát přesné české ekvivalenty.
Tabulku si v textu označíte do bloku (případně i s kusem požadovaného okolního textu).
V menu prohlížeče: File/Soubor - Print/Tisk - objeví se okno pro zadání parametrú tisku. To je u každého systému trochu jiné. Ale určitě tam musí být vybraný název tiskárny. Pak je tam rozsah toho, co se má tisknout (vše, stránky číslo...). Zde musíte zadat Select/výběr(označené?). Pak se někde zadává počet kopií a taky se nastavuje formát tisku stránky Portrait/na výšku nebo Landscape/Na šířku - to nastavte podle tvaru tabulky, myslím, že obvykle bude stačit klasické na výšku. Víc asi nebude potřeba - stiskněte tlačítko Print/Tisk - a tabulka by se měla vytisknout.. Nevytiskla? Co se tedy stalo? Tiskárna si ani neškrtla, vytiskl se prázdný papír, tabulka je "zmršená" (jak?), napsalo to nějakou chybovou hlášku (Jakou)?...
Upravit tabulku lze taky snadno. Otevřete si ve svém wysiwyg textovém editoru, tedy například Wordu, nový prázdný dokument. V prohlížeči dejte požadovanou tabulku do bloku, ten zkopírujte (ve Window například pomoci ctrl+C, ctrl+V) do připraveného prázdného dokumentu - a upravujte podle libosti.
16. 03. 2017 13:08
Tabulka je jako vždycky báječná. A taky bych se přimlouvala za snadnější tisk.
16. 03. 2017 11:39
Pěkná a přehledná tabulka, nešlo by ji nějak upravit, aby šla jednoduše vytisknout. Škoda, že tam nejsou i kozí a ovčí sýry.
Sýry mám ráda všechny až na ty light, takže u těch tučných si raději dám poloviční množství a nebo třeba v pomazánkách nivu nebo romadúr nastavuji tvarohem ;-)
16. 03. 2017 11:18
Skvělá tabulka a informace v článku naprosto přehledné i pro neznalce.
Děkuji.
16. 03. 2017 11:11
Super článek včetně tabulky. Moc děkuji.
16. 03. 2017 10:55
Děkuji za vysvětlující informace.
16. 03. 2017 10:48
Opět výborný článek
16. 03. 2017 10:33
Nízkotučné sýry /kromě eidam 20%/ ano. Ale jednou za čas kvalitní francouzský sýr to také ano.....
16. 03. 2017 10:24
pěkný přehled
16. 03. 2017 09:49
Jo, jo, dobře vím, že můj oblíbený hermelín dovede vyčerpat příděl tuku na celý den - a to nemluvím o rudém semaforku SAFA... :-(
16. 03. 2017 09:43
Perfektní,děkuji :-)))
16. 03. 2017 09:30
PerditaX: Tabulka byla připravována podle Jídlokoučinku, takže všechny hodnoty tam určitě jsou. Když zadáte Mozzarella light do vyhledávače, tak vám ji program určitě vyhledá. A nebo ji najdete v kategorii Sýry měkké.
16. 03. 2017 09:10
tvarůžky (v Lidlu se prodávají skoro bez zápachu) rozpustit v dušené zelenině, pomazánka z cottage a tuňáka - to nemá v běžném jídelníčku chybu, ale občas takový francouzský s modrou plísní, toť lahůdka i s jeho 70% tuku
16. 03. 2017 09:08
přehledná tabulka - jen, proč některé její hodnoty (mozzarella light) nejsou v jídlokoučinku?
16. 03. 2017 08:29
Jé moc děkuji Stobe , konečně vím co ta čísla znamenají a jak se to vypočítává, už mám článek ofocený.
16. 03. 2017 08:19
krásně vysvětlené ta tabulka nemá chybu,díky
16. 03. 2017 08:17
Tak tohle musím předložit mé rodině sýromilovníků, naštěstí nám chutnají i ty v prvních řádkách.
16. 03. 2017 07:59
Krásně vysvětlený pojem sušina a obsah tuku v sušině.
16. 03. 2017 07:44
Info v jedné tabulce- paráda
16. 03. 2017 07:19
Konečně si budu umět spočítat, kolik toho tuku v sýru vlastně je.

Naši partneři